niedziela, 17 kwietnia 2016

Jajka zapiekane z pomidorami


Kochani, mamy dla Waś pyszną i prostą propozycję na śniadanie. Niestety weekend się już kończy, ale może w tygodniu znajdziecie kilka minut, żeby przygotować na śniadanie zapiekane jajka. Robi się je bardzo łatwo, a efekt końcowy jest pyszny. Jesteśmy przekonane, że miło zaskoczycie bliskie osoby, podając im jajka w takiej formie. My do pomidorów dodałyśmy trochę groszku, ale dowolność składników i przypraw jest tutaj duża. Dodajcie to, na co akurat macie ochotę. Do dzieła! :)
Inspirację na to śniadanie znalazłyśmy w książce "Pysznie bez glutenu".


Składniki (na 3 porcje):

3 jajka
1 pomidor
3 łyżki zielonego groszku (może być mrożony)
1 łyżeczka curry
sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

1. Pomidora umyj i pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Wrzuć kawałki pomidora i smaż przez 1-2 minuty, aż woda odparuje. Dodaj groszek, curry, sól i pieprz, wymieszaj chwilę i smaż jeszcze przez minutę (jeśli masz mrożony groszek, smaż wszystko chwilę dłużej - inaczej groszek będzie twardy).

2. Nagrzej piekarnik do 200ºC. Przygotuj naczynie żaroodporne lub 3 małe kokilki. Rozłóż w naczynia podsmażone pomidory z groszkiem. Na pomidory wbij jajka - zrób to delikatnie, żeby żółtko się nie rozpłynęło. Posyp jajka solą i pieprzem.



3. Wstaw naczynia do piekarnika na 7-10 minut, wyjmij gdy białko się zetnie - my najbardziej lubimy jak żółtko będzie jeszcze lekko płynne.

Nasze oceny:

Basia: Jajka zapiekane bardzo mi smakowały - to świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Moja ocena: 9/10.

Julka: Taka forma podania jajek nadaje się na leniwy weekend lub na przystawkę podczas obiadu. Następnym razem dodam do pomidorów garść oliwek i szczyptę chilli. Moja ocena: 8/10.

6 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter